Blog

Het gebruik van E-mail marketing voor bedrijven: 6 Best practices

Published on 09 januari 2024

Joost Hopman
Joost HopmanFounder & Directeur
Het gebruik van E-mail marketing voor bedrijven: 6 Best practices

E-mailmarketing is een van de meest effectieve en directe manieren om te communiceren met je doelgroep. Met de juiste strategieën kun je waardevolle relaties opbouwen, klanten betrekken en conversies stimuleren. In deze blog gaan we dieper in op het belang van e-mailmarketing voor jouw bedrijf en delen we best practices om meer succes te behalen in e-mailmarketing.

Waarom E-mail marketing? 

E-mailmarketing is een heel belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van elk bedrijf vanwege de vele voordelen die het biedt. Zo stelt het je in staat om direct te communiceren met de doelgroep, waardoor je gepersonaliseerde berichten kunt verzenden die relevant zijn voor de interesses en behoeften van je abonnees. Bovendien is e-mailmarketing kosteneffectief, meetbaar en kan het een hoog rendement op investering opleveren. Door waardevolle relaties op te bouwen, leads te genereren en conversies te stimuleren, kan e-mailmarketing jou helpen om je merkbekendheid te vergroten en je omzet te verhogen. 

 

De resultaten van E-mail marketing 

E-mailmarketing staat bekend om een goede ROI. Voor elke euro die je erin stopt, komt er gemiddeld €42 uitrollen (Email Marketing Industry Census, 2021). Uit onderzoek blijkt dat e-mailmarketing een hoger conversiepercentage heeft dan andere digitale kanalen. Terwijl sociale media slechts rond de 1%-2% conversie halen, krijgen e-mailcampagnes met een gemiddeld conversiepercentage van zo'n 6%. En wist je dat e-mails de kampioenen zijn in betrokkenheid? Ze worden geopend door bijna 27% van de ontvangers en hebben een klikfrequentie van 2,5% (Email Marketing Engagement Benchmark Report, 2023).  

Via deze link lees je nog meer over de kracht van E-mail marketing. 

 

6 best practices van E-mail marketing 

Het opzetten van een effectieve e-mailmarketingstrategie vereist niet alleen een diepgaand begrip van de doelgroep, maar ook het toepassen van bewezen best practices om maximale resultaten te behalen. Door te focussen op de juiste strategieën en methoden kunnen bedrijven waardevolle relaties opbouwen met hun abonnees en hun marketingdoelen efficiënt bereiken. In deze sectie gaan we dieper in op zes essentiële best practices van e-mailmarketing die bedrijven kunnen helpen om een sterke e-mailstrategie op te zetten en meetbare resultaten te behalen. 

 

1. Bouwen van een Kwalitatieve Mailinglijst 

Het succes van e-mailmarketing begint met een kwalitatieve mailinglijst. Dit is een lijst met relevante leads die zich vrijwillig hebben aangemeld om e-mails van jouw bedrijf te ontvangen. Dit kan worden bereikt door middel van strategieën zoals het aanbieden van waardevolle content in ruil voor e-mailadressen, het gebruik van pop-ups op de website, en het organiseren van wedstrijden of evenementen. 

 

Het is belangrijk om de toestemming van abonnees te verkrijgen en te voldoen aan de geldende privacywetten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa en de CAN-SPAM Act in de Verenigde Staten.  

  

2. Segmentatie en Personalisatie 

Door de mailinglijst te segmenteren op basis van demografische gegevens, gedrag, interesses en andere relevante criteria, kun je gerichte en relevante berichten verzenden naar specifieke doelgroepsegmenten. Het personaliseren van e-mails met de naam van de ontvanger, gepersonaliseerde aanbiedingen en aanbevelingen op basis van eerdere aankopen of interacties kan ook de betrokkenheid en conversies verhogen. Door leads het gevoel te geven dat ze als persoon worden erkend en gewaardeerd, kun je sterke relaties en loyaliteit opbouwen.  

  

3. Aantrekkelijke en Relevante Inhoud 

De inhoud van e-mails speelt een cruciale rol bij het succes van e-mailmarketingcampagnes. Aantrekkelijke, relevante en waardevolle inhoud, die de interesse van abonnees wekt, zet hen aan tot actie. Dit kan variëren van informatieve nieuwsbrieven en nuttige tips tot exclusieve aanbiedingen en promoties. 

Door te luisteren naar feedback, het analyseren van open rates en click-through rates, en het uitvoeren van A/B-testen, kan je erachter komen welke soorten inhoud het meest effectief zijn. 

  

Een fout zit in een klein hoekje, weet je deze nog? 

GetJobsDone

Terwijl ze ook hele leuke campagnes hebben:  

Deze is naar aanleiding van de Crompouce 

GetJobsDone

4. Optimalisatie voor mobiel 

Met het groeiende aantal mensen dat e-mails op smartphones leest, is het een must dat e-mailmarketingcampagnes geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Dit betekent dat e-mails moeten worden ontworpen en geoptimaliseerd voor een optimale weergave en gebruiksvriendelijkheid. Ook op tablets. Zo verhoog je de algehele gebruikerservaring.  

  

5. Call-to-Action en Conversie-optimalisatie 

Sterke call-to-action (CTA) knoppen zijn erg belangrijk voor het stimuleren van conversies in e-mailmarketingcampagnes. Het is belangrijk om duidelijke, aantrekkelijke en actiegerichte CTA's te gebruiken die ontvangers aanmoedigen om te klikken en de gewenste actie te ondernemen, zoals het plaatsen van een bestelling, het downloaden van een whitepaper, of het aanmelden voor een evenement. 

 

6. Testen, Analyseren en Optimaliseren: 

Blijf je strategie regelmatig te testen, analyseren en optimaliseren. Door te experimenteren met verschillende elementen, zoals onderwerpregels, afzendernamen, timing van verzendingen en inhoudsindelingen, kun je ontdekken wat het meest effectief is voor jouw doelgroep. 

  

E-mail marketing uitbesteden aan een Young Professional? 

Het uitbesteden van e-mailmarketing aan een Young Professional biedt diverse voordelen voor bedrijven die streven naar effectieve en efficiënte marketinginspanningen. Jonge talenten, vaak met een frisse kijk op trends en innovatieve strategieën, kunnen een waardevolle aanwinst zijn voor het optimaliseren van e-mailmarketingcampagnes. Ze beschikken over up-to-date kennis van de nieuwste tools en technologieën die nodig zijn voor een succesvolle e-mailstrategie, zoals geautomatiseerde e-mailplatforms zoals Mailchimp, HubSpot of ActiveCampaign. Check het filmpje hieronder hoe gemakkelijk je via GetJobsDone jouw opdracht kunt uitbesteden & doe direct zelf mee via deze link 👇

GetJobsDone

Blogs

Flowers at the door: "You are your own boss and learn more about entrepreneurship, sales and commercial thinking"

01 maart 2023

Flowers at the door: "You are your own boss and learn more about entrepreneurship, sales and commercial thinking"

Selling flowers and at the same time learning more about entrepreneurship, sales and commercial thinking. This is possible at Bloemen Aan De Door! Curious about what they do and how they collab...


64% of students experience money problems

25 januari 2022

64% of students experience money problems

Since the abolition of the basic grant in 2015, the number of students borrowing money has tripled. 70% of all HBO students borrow money from DUO. Of these, three-quarters are very concerned about thi


6 redenen waarom uitbesteden van appointment setting een slimme keuze is

12 februari 2024

6 redenen waarom uitbesteden van appointment setting een slimme keuze is

In dit artikel gaan we het hebben over waarom het uitbesteden van appointment setting een slimme zet kan zijn voor jouw bedrijf. Lees hier meer!