Terug naar alle artikelen

Wat is User Generated Content?

Geschreven door

Joost Hopman

|

Co Founder

Gepubliceerd op 15 maart 2023

Wat is UGC?

User Generated Content (UGC) is inhoud die is gemaakt en gepubliceerd door gebruikers of consumenten van een product, merk of dienst, in plaats van door het bedrijf zelf. UGC kan verschillende vormen aannemen, zoals foto’s, video’s, recensies, opmerkingen, blogs en social media posts. User Generated Content (UGC) is inhoud die door gebruikers is gemaakt en gedeeld op sociale media. Bedrijven kunnen dit gebruiken als een krachtige marketingtool om hun merk te versterken en vertrouwen te winnen bij hun doelgroep.

Voorbeelden van UGC zijn onder meer klantrecensies op een productpagina, Instagram-foto’s die door klanten zijn geüpload met een specifieke hashtag, of reacties op een blogpost van een bedrijf. UGC wordt vaak gezien als authentieker en betrouwbaarder dan content die is gemaakt door een bedrijf zelf, omdat het afkomstig is van andere gebruikers die het product of de dienst daadwerkelijk hebben gebruikt of ervaren.

Waarvoor gebruik je UGC?

Bedrijven kunnen UGC gebruiken om hun merk te promoten en betrokkenheid bij hun publiek te vergroten. Door de inzet van UGC, kunnen bedrijven de betrokkenheid en interactie met hun publiek vergroten, terwijl het ook de mogelijkheid biedt om het bereik en de zichtbaarheid van hun merk te vergroten via de netwerken van de gebruikers die de inhoud delen.

Hoe kom je aan UGC?

Bedrijven kunnen UGC verzamelen door klanten aan te moedigen om foto’s en recensies te plaatsen en deze te delen op sociale media, door speciale hashtags te creëren, door wedstrijden en uitdagingen te organiseren of door op andere manieren gebruikers te betrekken en aan te moedigen om inhoud te maken. Vervolgens kan deze UGC worden ingezet in marketingcampagnes, op de website van het bedrijf en op sociale media-kanalen om de betrokkenheid en interactie met het publiek te vergroten.

Hoe kun je als bedrijf User Generated Content inzetten?

Een bedrijf kan op verschillende manieren User Generated Content (UGC) inzetten om hun marketinginspanningen te ondersteunen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  1. Hashtags-campagnes: Bedrijven kunnen een specifieke hashtag bedenken en deze promoten bij hun klanten en volgers om UGC te verzamelen. Klanten en volgers kunnen de hashtag gebruiken wanneer ze content delen die relevant is voor het merk of product

  2. Foto- of video-wedstrijden: Bedrijven kunnen wedstrijden organiseren waarbij klanten en volgers worden aangemoedigd om foto’s of video’s te delen die relevant zijn voor het merk of product. De winnaars kunnen vervolgens worden beloond met prijzen of erkenning.

  3. Productrecensies: Bedrijven kunnen klanten en volgers vragen om recensies te schrijven over hun producten of diensten en deze recensies vervolgens delen op hun website of sociale mediakanalen.

  4. Klantenspotlights: Bedrijven kunnen een specifieke hashtag bedenken en deze promoten bij hun klanten en volgers om UGC te verzamelen. Klanten en volgers kunnen de hashtag gebruiken wanneer ze content delen die relevant is voor het merk of product.

  5. Live streaming: Bedrijven kunnen live streaming gebruiken om UGC te verzamelen en te delen. Bijvoorbeeld door klanten en volgers uit te nodigen om vragen te stellen of feedback te geven tijdens een live Q&A-sessie.

  6. Product demo’s: Bedrijven kunnen klanten en volgers vragen om korte video’s te maken waarin ze het product demonstreren en delen op sociale media of de website van het bedrijf.

  7. Crowdsourcing: Bedrijven kunnen klanten en volgers vragen om input te geven op nieuwe producten of ideeën en deze feedback gebruiken om de producten of diensten te verbeteren.

Het belangrijkste is om creatief te zijn en een strategie te bedenken die past bij de doelstellingen en de doelgroep van het bedrijf. Door UGC in te zetten, kan jouw bedrijf de betrokkenheid van het publiek vergroten, de merkbekendheid vergroten en de loyaliteit van klanten versterken.

Waar je wel rekening mee moet houden is het beleid van de social media platformen, zoals het gebruik van beeldmateriaal en de toestemming van de gebruiker, voor het gebruik van UGC in hun marketingstrategie. In samenvatting, User Generated Content is een krachtige marketingtool die bedrijven kunnen gebruiken om hun merk te versterken en vertrouwen te winnen bij hun doelgroep. Door oproepen te doen aan hun volgers, productfoto’s en video’s te creëren, klantentevredenheid te meten, en citaat van klanten te verzamelen, kunnen bedrijven hun marketingstrategie versterken en meer betrokkenheid creëren met hun doelgroep.

Ebook: Social Media efficiënt inzetten voor jouw bedrijfBenieuwd hoe jij door middel van Social Media jouw bedrijf kunt laten groeien? In dit ebook gaan we in op de wereld van social media voor bedrijven. We behandelen diverse onderwerpen die van belang zijn voor een succesvolle social media strategie. 

Relevante artikelen