Terug naar alle artikelen

Vergelijking tussen Takenplatformen en Intermediairs: Welke optie past het beste bij jou?

Geschreven door

Joost Hopman

|

Co Founder

Gepubliceerd op 9 januari 2024

Als freelancer of zelfstandige professional kan het vinden van opdrachten soms een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om werk te vinden, waaronder takenplatformen en intermediairs.


Wat zijn takenplatformen? 

Takenplatformen, ook wel bekend als gig economy platforms, zijn online marktplaatsen waar freelancers en opdrachtgevers elkaar ontmoeten. Deze platforms bieden een breed scala aan opdrachten, van schrijven tot ontwerpen en alles daartussenin. Voorbeelden van takenplatformen zijn GetJobsDone, Upwork, Fiverr en Freelancer. 

Wat is een intermediair? 

Een intermediair is een tussenpersoon die fungeert als een schakel tussen freelancers en opdrachtgevers. Ze kunnen variëren van rekruteringsbureaus tot bemiddelingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in een bepaalde sector. Intermediairs werken vaak nauw samen met bedrijven om geschikte kandidaten te vinden voor specifieke opdrachten. 

Vergelijking tussen takenplatformen en intermediairs 

Flexibiliteit en controle 

Takenplatformen bieden vaak meer flexibiliteit voor professionals. Je kunt zelf kiezen welke opdrachten je aanneemt en werken volgens je eigen schema. Intermediairs daarentegen kunnen meer controle uitoefenen over de opdrachten die je krijgt toegewezen en kunnen eisen stellen aan je beschikbaarheid.

  

Transparantie

Takenplatformen staan bekend om hun transparantie wat betreft tarieven en opdrachtvereisten. Alles wordt duidelijk gecommuniceerd voordat je een opdracht accepteert. Bij intermediairs kan de transparantie variëren, afhankelijk van het beleid van het bedrijf. 

  

Tarieven en comissies

Op takenplatformen heb je vaak controle over je tarieven en hoef je alleen een commissie te betalen aan het platform voor afgeronde opdrachten. Intermediairs kunnen daarentegen hogere commissies in rekening brengen en hebben mogelijk invloed op de tarieven die je kunt vragen. 


Toegang tot opdrachten

Takenplatformen bieden een breed scala aan opdrachten van verschillende opdrachtgevers over de hele wereld. Intermediairs hebben vaak een netwerk van bedrijven waar ze mee samenwerken, wat kan resulteren in een meer gestroomlijnde toegang tot bepaalde opdrachten. 


Ondersteuning en begeleiding

Sommige takenplatformen bieden beperkte ondersteuning en begeleiding aan professionals, terwijl intermediairs vaak meer persoonlijke ondersteuning bieden gedurende het hele proces, van sollicitatie tot plaatsing. 



Hoe kiezen tussen een takenplatform en een intermediair? 

Bij het kiezen tussen een takenplatform en een intermediair is het belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren te overwegen. Als je op zoek bent naar maximale flexibiliteit en controle, kan een takenplatform de beste keuze zijn. Via GetJobsDone kun je direct aan de slag, zonder KVK-inschrijving én verdien je belastingvrij tot wel €8.000,- per jaar.


Als je echter op zoek bent naar meer begeleiding en ondersteuning, kan een intermediair meer geschikt zijn. 


Hoe kiezen tussen een takenplatform en een intermediair? 

Het kan waardevol zijn om de ervaringen van andere professionals te raadplegen bij het kiezen tussen een takenplatform en een intermediair. Online recensies en getuigenissen kunnen inzicht geven in hoe elk platform werkt en wat je kunt verwachten.


Klik hier om een gratis account aan te maken!

Relevante artikelen