Terug naar alle artikelen

Last van een te hoge werkdruk? Zo ontzorg je jouw personeel

Geschreven door

Darryl Hopman

|

Co Founder

Gepubliceerd op 16 januari 2023

Tegenwoordig hebben steeds meer werknemers last van een te hoge werkdruk. Veel werknemers moeten veel verschillende taken tegelijk doen en dragen vaak een hoge verantwoordelijkheid. Zo durven er weinig werknemers ‘nee’ te zeggen tegen het oppakken van taken. Dit kan leiden tot veel werkstress en een burn-out. Het is daarom van belang om werknemers zo veel mogelijk te ondersteunen, zodat een hoge werkdruk voorkomen wordt. Lees deze blog om meer te weten te komen over werkdruk.

Waarom hebben werknemers last van een hoge werkdruk?

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 1,3 miljoen mensen last hebben van burn-out verschijnselen door een te hoge werkdruk. Als gevolg van deze werkstress verzuimen werknemers jaarlijks 11 miljoen werkdagen. Dit kost werkgevers inmiddels 2,8 miljard euro. Dit leidt tot grote maatschappelijke en economische gevolgen. Het is noodzakelijk dat hier actie op wordt ondernomen. Het is belangrijk om eerst vast te stellen waarom werknemers last hebben van een hoge werkdruk.

Er zijn veel verschillende oorzaken van een hoge werkdruk. Zie de website van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor meer voorbeelden van het ontstaan van een hoge werkdruk. De meeste voorkomende oorzaken zijn:

  • Je krijgt weinig tijd om een taak of opdracht goed uit te voeren en af te ronden.

  • Je hebt hoge verantwoordelijkheden.

  • Taken sluiten niet aan op jouw opleidingsniveau of ervaring.

Hoe verlaag je de werkdruk van je personeel?

Een hoge werkdruk wordt vaak veroorzaakt door hoge taakeisen. Een werknemer kan niet aan deze eisen voldoen, door bijvoorbeeld te weinig tijd of ervaring. Om deze werkdruk van een werknemer te verlagen is het volgens het TNO belangrijk dat de werkstress aan twee kanten wordt aangepakt. Dit doe je door de werkbelasting te verlagen en bij de werknemer de veerkracht te vergroten.

Het is belangrijk dat werknemers zo min mogelijk worden belast. Ga tijdig in gesprek met werknemers om zo eventuele problemen kenbaar te maken. Ook is het belangrijk dat werknemers niet te hoge verantwoordelijkheden over een taak of opdracht dragen. Verdeel de taken onder verschillende werknemers, zodat de werkdruk minder hoog is.

Ook is het belangrijk om de veerkracht van de werknemer te vergroten. Veerkrachtige mensen kunnen zich beter focussen en hebben veel doorzettingsvermogen. Dit komt omdat ze zinvol werk uitvoeren en duidelijke taken hebben. Werknemers moeten het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn voor het bedrijf en dat hun werk zinvol is. Wanneer een werknemer passie voor zijn werk heeft, kan diegene ook beter met werkdruk of eventuele veranderingen omgaan.

Hoe helpt GetJobsDone bij het verlagen van de werkdruk?

Een bedrijf kan studenten inzetten om de werkbelasting te verlagen. Zo kunnen studenten helpen bij het uitvoeren van verschillende taken en opdrachten. Studenten zijn op de hoogte van de nieuwste technieken. Zij kijken met een frisse blik naar opdrachten van een bedrijf. Studenten hebben door hun studie al veel kennis van het vak en komen vaak met veel goede ideeën. Ze brengen opgedane kennis in de praktijk. Een bedrijf dat studenten inzet voor ondersteuning is vooruitstrevend en verlicht de werkdruk van zijn werknemers. Door studenten kleinere taken te laten uitvoeren, kan de werknemer zich volledig richten op de grotere klussen. Dit zijn de meest voorkomende opdrachten die bedrijven plaatsen om zo hulp van studenten te krijgen:

  1. Social media beheer/ondersteuning

  2. Content creatie voor bijvoorbeeld de website

  3. Product promoten/verkopen

  4. Ondersteuning klantcontact

  5. Administratie werk

Social media beheer

Wanneer de marketeer van het bedrijf het erg druk heeft, kan het zijn dat hij of zij geen tijd heeft om de social media bij te houden. Laat dit dan een marketing student doen. Studenten zitten zelf veel op social media en zijn op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen. Ook kunnen ze de geleerde marketing skills inzetten om de social media van jouw bedrijf te onderhouden of te verbeteren.

Content creatie

Er gaat veel tijd zitten in het creëren van content. Er zijn veel studenten die bezig zijn met het ontwikkelen van content binnen de opleiding of die al veel ervaring hebben met het maken van content. Laat de content creatie dus aan een student over, zodat een werknemer zich op andere dingen kan richten.

Product promoten en verkopen

Er zijn erg veel studenten met een vlotte babbel. Zij zijn vaak goed in het verkopen van jouw product. Heb jij een event of iets anders waarbij je mensen nodig hebt om jouw product te verkopen? Zet studenten in om dit voor jouw bedrijf te doen.

Ondersteuning klantcontact

Door een goede klanttevredenheid bind je klanten. Het is dus belangrijk dat het klantcontact goed verloopt. Wanneer werknemers van jouw bedrijf het erg druk hebben, heeft dit vaak invloed op de kwaliteit van het klantcontact. Laat studenten dus helpen bij een goed verloop van het klantcontact.

Administratief werk

Studenten kunnen bijvoorbeeld facturen versturen en controleren, dit scheelt veel werk voor een administratief medewerker. Het inzetten van studenten is een win-win situatie. Studenten leren veel door opdrachten uit te voeren voor een bedrijf, maar bedrijven leren door de frisse blik van studenten ook veel van hen. Dus waar wacht je nog op? Begin nu met het inzetten van studenten voor jouw bedrijf via GetJobsDone!

Ben je benieuwd hoe je ook studenten inzet in jouw organisatie?Wil je nu al contact leggen met studenten en ze (vrijblijvend) laten meewerken binnen jouw organisatie? Plan een gratis demo in met GetJobsDone.

Relevante artikelen