Blog

Met deze tips vind je jouw ideale doelgroep op social media kanalen

Gepubliceerd op 01 maart 2023

Met deze tips vind je jouw ideale doelgroep op social media kanalen

Als bedrijf is het belangrijk om de doelgroep te begrijpen en te kennen, omdat dit helpt bij het bepalen van de meest effectieve manier om hen te bereiken en te betrekken. Door te weten wie je doelgroep is, kun je gerichte marketingcampagnes en communicatiestrategieën ontwikkelen die aansluiten bij hun interesses, behoeften, waarden en levensstijl.

Verschillende doelgroepen gebruiken verschillende sociale media- en communicatiekanalen en hebben verschillende voorkeuren wat betreft de inhoud en de toon van de communicatie. Het begrijpen van de doelgroep kan helpen bij het bepalen van welke kanalen en content het meest effectief zijn om hen te bereiken.

Met elk social media platform bereik je vaak een verschillende doelgroepen. Zo wordt TikTok meer gebruikt door jongere mensen en Facebook meer door iets oudere mensen. Op de volgende bladzijde geven we een overzicht van welke doelgroepen je benaderdt via verschillende sociale media platforms:

Hoe vind je jouw doelgroep op Facebook?

De doelgroep van Facebook is zeer breed en divers. Facebook is een van de grootste sociale netwerksites ter wereld en heeft meer dan 2,8 miljard actieve gebruikers per maand (cijfers uit 2021), dus de gebruikersbasis is zeer gevarieerd.

Over het algemeen is de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar de grootste demografische groep op Facebook, gevolgd door de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar. Maar ook oudere leeftijdsgroepen gebruiken Facebook in toenemende mate. Facebook is in veel landen ook populair onder oudere generaties, die het platform gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie.

Hoewel Facebook oorspronkelijk gericht was op persoonlijk gebruik, hebben bedrijven het platform inmiddels ook omarmd als een belangrijk marketingkanaal om hun producten en diensten te promoten en hun doelgroep te bereiken. Bedrijven richten zich daarom ook op specifieke doelgroepen op basis van interesses, demografie, locatie en gedrag.

Kortom, de doelgroep van Facebook is breed en divers, en het platform biedt mogelijkheden voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik.

Hoe vind je jouw doelgroep op Instagram?

De doelgroep van Instagram is voornamelijk jonger dan de doelgroep van Facebook en is vooral gericht op visuele inhoud. Over het algemeen is Instagram populair bij mensen tussen de 18 en 34 jaar oud, maar er zijn ook veel gebruikers buiten deze leeftijdsgroep.

Instagram heeft wereldwijd meer dan 1,2 miljard maandelijkse actieve gebruikers (cijfers uit 2021), waarvan ongeveer 60% tussen de 18 en 34 jaar oud is. Het platform is vooral populair bij jongere gebruikers, die het gebruiken om hun persoonlijke leven te delen en om verbinding te maken met vrienden en familie.

Naast persoonlijk gebruik, hebben bedrijven Instagram ook omarmd als een belangrijk marketingkanaal om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken. Bedrijven richten zich daarom vaak op specifieke doelgroepen op basis van interesses, demografie, locatie en gedrag. Instagram biedt ook verschillende advertentie-opties, waaronder gesponsorde posts en Instagram Stories, waarmee bedrijven hun doelgroep kunnen bereiken.

Kortom, de doelgroep van Instagram is voornamelijk jonger dan de doelgroep van Facebook en gericht op visuele inhoud. Het platform is populair bij jongere gebruikers en biedt bedrijven mogelijkheden om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken.

Hoe vind je jouw doelgroep op TikTok ?

De doelgroep van TikTok is voornamelijk jonger dan de doelgroep van zowel Facebook als Instagram en bestaat uit tieners en jongvolwassenen. Het platform is oorspronkelijk ontworpen voor het maken en delen van korte, vermakelijke video’s van 15 tot 60 seconden en heeft inmiddels wereldwijd meer dan 1 miljard actieve gebruikers (cijfers uit 2021).

TikTok heeft zijn populariteit vooral te danken aan de jongere generatie, met de meerderheid van de gebruikers tussen de 16 en 24 jaar oud. Het platform is vooral populair bij jonge tieners en jongvolwassenen die video’s maken en delen met vrienden en volgers. De gebruikers van TikTok zijn vaak erg actief op het platform en besteden veel tijd aan het bekijken van video’s en het ontdekken van nieuwe content.

Hoewel TikTok voornamelijk gericht is op persoonlijk gebruik, hebben bedrijven het platform inmiddels ook omarmd als een belangrijk marketingkanaal om hun producten en diensten te promoten en hun doelgroep te bereiken. Bedrijven richten zich daarom ook op specifieke doelgroepen op basis van interesses, demografie, locatie en gedrag.

Kortom, de doelgroep van TikTok is voornamelijk jonger dan de doelgroep van Facebook en Instagram en bestaat uit tieners en jongvolwassenen. Het platform is populair bij jonge tieners en jongvolwassenen die video’s maken en delen met vrienden en volgers, maar biedt ook mogelijkheden voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken en hun merk te promoten.

Hoe vind je jouw doelgroep op Twitter?

De doelgroep van Twitter is iets breder dan die van TikTok, Instagram en Snapchat, maar over het algemeen is het platform gericht op volwassenen tussen de 18 en 49 jaar oud. Twitter is een microbloggingplatform waarop gebruikers korte berichten (tweets) van maximaal 280 tekens kunnen delen met hun volgers.

Twitter heeft wereldwijd meer dan 330 miljoen maandelijkse actieve gebruikers (cijfers uit 2021), die vaak actief zijn op het platform voor nieuws en informatie. Gebruikers gebruiken Twitter om te communiceren met andere gebruikers, nieuws te delen, meningen te uiten en te netwerken. Twitter is ook populair bij journalisten, politici en beroemdheden, die het platform vaak gebruiken om contact te houden met hun volgers en om hun ideeën te delen.

Hoewel Twitter oorspronkelijk voornamelijk werd gebruikt voor persoonlijk gebruik, hebben bedrijven het platform inmiddels ook omarmd als een belangrijk marketingkanaal om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken. Bedrijven richten zich daarom vaak op specifieke doelgroepen op basis van interesses, demografie, locatie en gedrag. Twitter biedt ook verschillende advertentie-opties, waaronder gesponsorde tweets en Twitter Cards, waarmee bedrijven hun doelgroep kunnen bereiken.

Kortom, de doelgroep van Twitter is voornamelijk volwassenen tussen de 18 en 49 jaar oud en het platform is gericht op nieuws en informatie. Twitter is populair bij journalisten, politici en beroemdheden, maar biedt ook mogelijkheden voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken en hun merk te promoten.

Hoe vind je jouw doelgroep op YouTube?

De doelgroep van YouTube is vrij breed en omvat mensen van alle leeftijden en demografieën. Het platform is een van de grootste en meest populaire websites ter wereld, met meer dan 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers (cijfers uit 2021). YouTube is een videoplatform waar gebruikers video’s kunnen bekijken, uploaden en delen, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijk marketingkanaal voor bedrijven en content creators.

Hoewel YouTube oorspronkelijk bekend stond als een platform voor het delen van virale video’s en entertainment, is het tegenwoordig een plek waar gebruikers allerlei soorten video’s kunnen vinden, van tutorials en educatieve content tot muziekvideo’s, nieuwsberichten en meer. Het platform is vooral populair bij jongeren en jongvolwassenen, maar er zijn ook veel oudere gebruikers die regelmatig video’s bekijken op het platform.

Voor bedrijven is YouTube een belangrijk platform om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken. Bedrijven kunnen hun eigen kanaal opzetten en video’s maken die relevant zijn voor hun doelgroep. YouTube biedt verschillende advertentie-opties, waaronder gesponsorde video’s en TrueView-advertenties, waarmee bedrijven hun doelgroep kunnen bereiken en hun merk kunnen promoten.

Kortom, de doelgroep van YouTube is vrij breed en omvat mensen van alle leeftijden en demografieën. Het platform is vooral populair bij jongeren en jongvolwassenen, maar er zijn ook veel oudere gebruikers die regelmatig video’s bekijken. Voor bedrijven is YouTube een belangrijk platform om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken.

Hoe vind je jouw doelgroep op Snapchat?

De doelgroep van Snapchat is voornamelijk jongeren en jongvolwassenen tussen de 13 en 34 jaar oud. Het platform is vooral populair bij tieners en millennials, die het gebruiken om foto’s en video’s te delen met vrienden en om de dagelijkse activiteiten van anderen te volgen via “Stories”.

Snapchat biedt verschillende functies waarmee gebruikers hun foto’s en video’s kunnen bewerken en delen, waaronder filters, lenzen en geotags. Gebruikers kunnen ook “Snaps” delen die slechts tijdelijk zichtbaar zijn, wat bijdraagt aan de populariteit van het platform onder jongeren.

Voor bedrijven is Snapchat een belangrijk platform om de jongere doelgroep te bereiken. Bedrijven kunnen adverteren op het platform met gesponsorde geofilters, lenzen en advertenties tussen de “Stories” van gebruikers. Snapchat heeft ook een “Discover”-functie, waar merken en mediabedrijven korte video’s en artikelen kunnen plaatsen die gebruikers kunnen bekijken.

Kortom, de doelgroep van Snapchat is voornamelijk jongeren en jongvolwassenen tussen de 13 en 34 jaar oud. Het platform is vooral populair bij tieners en millennials, die het gebruiken om foto’s en video’s te delen met vrienden en om de dagelijkse activiteiten van anderen te volgen via “Stories”. Voor bedrijven is Snapchat een belangrijk platform om de jongere doelgroep te bereiken, met verschillende advertentie-opties en de “Discover”-functie.

Hoe vind je jouw doelgroep op LinkedIn?

De doelgroep van LinkedIn zijn zakelijke gebruikers en professionals. Het platform richt zich op het verbinden van mensen op zakelijk gebied en het bieden van mogelijkheden voor netwerken, het delen van kennis en carrièreontwikkeling.

LinkedIn heeft meer dan 760 miljoen geregistreerde gebruikers in meer dan 200 landen en regio’s. De meeste gebruikers zijn actieve professionals, waaronder werkzoekenden, recruiters, HR-professionals, ondernemers, freelancers, en zakelijke leiders en executives.

Het platform biedt verschillende functies die gericht zijn op zakelijke en professionele doeleinden, zoals het opbouwen van een professioneel netwerk, het delen van content en inzichten op het gebied van zakelijk nieuws en ontwikkelingen, en het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden en sollicitanten.

Voor bedrijven is LinkedIn een belangrijk platform om hun merk te promoten, de betrokkenheid van hun medewerkers te vergroten en hun zakelijke netwerk uit te breiden. Bedrijven kunnen een bedrijfspagina aanmaken om hun merk en producten te promoten, vacatures te plaatsen en relevante content te delen met hun doelgroep. Daarnaast kunnen ze adverteren op het platform met verschillende opties, zoals gesponsorde content, gesponsorde InMail en gesponsorde vacatures.

Kortom, de doelgroep van LinkedIn zijn zakelijke professionals en gebruikers. Het platform richt zich op het verbinden van mensen op zakelijk gebied en het bieden van mogelijkheden voor netwerken, het delen van kennis en carrièreontwikkeling. Voor bedrijven is LinkedIn een belangrijk platform om hun merk te promoten, de betrokkenheid van hun medewerkers te vergroten en hun zakelijke netwerk uit te breiden.

Het kennen van de doelgroep is essentieel voor een succesvolle marketing- en communicatiestrategie. Het helpt dus bij het bepalen van de juiste kanalen, boodschap en content om hen te bereiken, en bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en het ontwikkelen van producten en diensten die aansluiten bij hun behoeften. Het is belangrijk om de specifieke doelgroep en doelstellingen van het bedrijf te overwegen bij het kiezen van een social media platform. Bovendien is het ook aan te raden om A/B testing te doen om te bepalen welk platform het beste werkt voor jouw bedrijf.

Ebook: Social Media efficiënt inzetten voor jouw bedrijf

Benieuwd hoe jij door middel van Social Media jouw bedrijf kunt laten groeien? In dit ebook gaan we in op de wereld van social media voor bedrijven. We behandelen diverse onderwerpen die van belang zijn voor een succesvolle social media strategie.