Gepubliceerd op 07 oktober 2021

64% van de studenten ervaart geldproblemen

Blog
Nieuws
64% van de studenten ervaart geldproblemen

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 is het aantal student dat geld leent verdrievoudigd. Van alle hbo-studenten leent 70% geld bij DUO. Hiervan maakt driekwart zich grote zorgen om deze lening.

Geld lenen noodzakelijk

Voor veel studenten is het lenen van geld noodzakelijk om rond te komen. 21% van de studenten komt iedere maand heel moeilijk rond en nog eens 43% geeft aan niet moeilijk rond te komen, maar ook niets over te houden. Gemiddeld lenen studenten 700 euro per maand bij. Dit bedrag hebben zij nodig voor hoge studiekosten en (vaak) hoge vaste lasten in combinatie met de beperkte inkomsten. Werken naast de studie is voor de meeste studenten noodzakelijk, maar de verplichtingen van een vaste baan naast hun studie levert 56% van de studenten extra stress op.

Negatieve effecten

Naast dat de geldproblemen de studenten veel stress en zorgen opleveren, heeft het ook negatieve effecten op de studie. Zo missen studenten colleges, schaffen ze niet alle studieboeken aan en in sommige gevallen stoppen ze door de financiële druk zelfs met hun studie. Ook nemen de studenten met geldproblemen niet deel aan studiereizen of andere sociale events, wat zorgt voor sociale druk en afzondering.

Coronacrisis

Studenten verdienen gemiddeld 550 euro per maand bij. Veel studenten werken in de horeca op basis van een nulurencontract of oproepbasis. Door de coronacrisis zijn deze inkomsten voor veel studenten volledig komen te vervallen. Hierdoor zijn studenten meer gaan bijlenen om toch rond te kunnen komen.

Werken en studeren

Een vaste baan levert studenten veel stress op, maar tegelijkertijd hebben ze de inkomsten wel nodig om rond te komen. In 2021 mogen studenten tot 8.700 euro per jaar bijverdienen zonder dit op te hoeven geven bij de Belastingdienst. Via GetJobsDone kunnen studenten zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Op dit platform staan (studiegerichte) opdrachten tegen een vast bedrag (netto). Zo weten ze precies hoeveel ze met de opdracht verdienen. Bovendien werken studenten direct aan hun cv door relevante werkervaring op te doen in hun studierichting.

Kijk op GetJobsDone & start met verdienen

Flexibel werken waar en wanneer je wilt? Bekijk de beschikbare opdrachten en start met verdienen. Je hebt geen KvK-nummer nodig en het geld wordt, na afronden van de opdracht, binnen 2 werkdagen op je rekening gestort.