Blog
Nieuws

1 op de 5 studenten ervaart geldproblemen (2022)

Gepubliceerd op 13 maart 2024

1 op de 5 studenten ervaart geldproblemen (2022)

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 is het aantal student dat geld leent verdrievoudigd. Van alle hbo-studenten leent 70% geld bij DUO. Hiervan maakt driekwart zich grote zorgen om deze lening.

Geld lenen noodzakelijk

Voor veel studenten is het lenen van geld noodzakelijk om rond te komen. 21% van de studenten komt iedere maand heel moeilijk rond en nog eens 43% geeft aan niet moeilijk rond te komen, maar ook niets over te houden. Gemiddeld lenen studenten 700 euro per maand bij. Dit bedrag hebben zij nodig voor hoge studiekosten en (vaak) hoge vaste lasten in combinatie met de beperkte inkomsten. Werken naast de studie is voor de meeste studenten noodzakelijk, maar de verplichtingen van een vaste baan naast hun studie levert 56% van de studenten extra stress op.


De Stijgende Kosten van Hoger Onderwijs

Een van de meest prangende kwesties waarmee studenten worden geconfronteerd, zijn de stijgende kosten van hoger onderwijs. Collegegeldtarieven blijven stijgen, en hoewel studieleningen beschikbaar zijn, komen studenten vaak onder enorme schuldenlast te staan nog voordat ze de arbeidsmarkt betreden. Volgens gegevens van 2023-2024 zijn de gemiddelde collegegeldkosten wereldwijd met meer dan 5% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor financiële druk op studenten wordt vergroot.


Werkloosheid onder Studenten

Naast de stijgende kosten van het onderwijs worden studenten ook geconfronteerd met een uitdagende arbeidsmarkt. De COVID-19-pandemie heeft de werkgelegenheid voor jongeren nog meer onder druk gezet. Veel studenten zijn afhankelijk van parttime banen om hun studiekosten en levensonderhoud te bekostigen. Echter, in 2023-2024 hebben velen moeite om werk te vinden dat voldoende betaalt en flexibel genoeg is om te combineren met hun studieverplichtingen.

Mentale Gezondheidsproblemen

De financiële druk waarmee studenten te maken hebben, heeft ook een verwoestend effect op hun mentale gezondheid. Studies tonen aan dat geldproblemen een belangrijke bron van stress zijn onder studenten, wat kan leiden tot angst, depressie en andere psychische problemen. In 2023-2024 hebben veel universiteiten en hogescholen een toename gezien van studenten die hulp zoeken bij hun geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij velen de financiële stress als een belangrijke trigger aanwijzen.

Werken en studeren

Een vaste baan levert studenten veel stress op, maar tegelijkertijd hebben ze de inkomsten wel nodig om rond te komen. In 2024 mogen studenten tot 8.700 euro per jaar bijverdienen zonder dit op te hoeven geven bij de Belastingdienst. Via GetJobsDone kunnen studenten zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Op dit platform staan (studiegerichte) opdrachten tegen een vast bedrag (netto). Zo weten ze precies hoeveel ze met de opdracht verdienen. Bovendien werken studenten direct aan hun cv door relevante werkervaring op te doen in hun studierichting.



Kijk op GetJobsDone & start met verdienen

Flexibel werken waar en wanneer je wilt? Bekijk de beschikbare opdrachten en start met verdienen. Je hebt geen KvK-nummer nodig en het geld wordt, na afronden van de opdracht, binnen 2 werkdagen op je rekening gestort.