Terug naar alle artikelen

Interview: Hoe GetJobsDone zzp’ers en bedrijven voorbereidt op schijnzelfstandigheid

Geschreven door

Mandy Drost

|

Marketeer

Gepubliceerd op 24 september 2024

De discussie rondom schijnzelfstandigheid domineert momenteel de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoewel er wettelijk gezien niets verandert, wordt er vanaf 2025 strenger toegezien op de manier waarop bedrijven en zzp’ers samenwerken. Wat betekent dit voor bedrijven, zelfstandigen, en platforms zoals GetJobsDone? We spraken met een woordvoerder van GetJobsDone over de uitdagingen van de handhaving, hun visie op skill-based hiring, en hoe zij zzp'ers en opdrachtgevers ondersteunen.


Vraag: Hoe ziet GetJobsDone de toekomst van samenwerking tussen bedrijven en zzp'ers, gezien de aankomende handhaving rondom schijnzelfstandigheid?

Antwoord:
“De handhaving van schijnzelfstandigheid is inderdaad een hot topic. Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat er qua wetgeving eigenlijk niets verandert. De Wet DBA blijft ongewijzigd, maar de focus zal meer liggen op jurisprudentie – eerdere rechtszaken zoals het Temper-arrest en het Deliveroo-arrest. Het probleem is echter dat de jurisprudentie niet eenduidig is. Elke rechter kan, afhankelijk van de zaak, tot een andere conclusie komen.

In de huidige wetgeving moet elke overeenkomst als afzonderlijk worden beoordeeld. Dit zorgt voor veel onzekerheid, met name bij opdrachtgevers, bijvoorbeeld in de zorg. Men is bang dat er te weinig zzp’ers beschikbaar zullen zijn om het werk op te vangen. Wij verwachten dat de handhaving in 2025 wel begint, maar dat er dan nog geen boetes zullen worden uitgedeeld. Er is namelijk veel onduidelijkheid, zelfs bij de overheid zelf. Wist je dat een groot deel van de workforce bij het Ministerie van Financiën bestaat uit schijnzelfstandigen? Dat maakt handhaving natuurlijk wel heel bijzonder.”


Vraag: Wat als de Belastingdienst wel gaat handhaven? Wat kunnen we dan verwachten?

Antwoord:
“Als de Belastingdienst echt streng gaat handhaven, zal dat zonder twijfel leiden tot veel onduidelijkheid en rechtszaken. Een goed voorbeeld zijn het Temper-arrest en Deliveroo-arrest. Dat heeft na jaren van procederen uiteindelijk een uitspraak opgeleverd, maar zelfs die was niet overtuigend. Als we hetzelfde proces gaan zien bij andere zaken, dan kunnen we verwachten dat er een lawine aan rechtszaken komt, en daar is simpelweg geen tijd of ruimte voor.

Plus, bij het ministerie zelf is nog een groot gedeelte van hun workforce schijnzelfstandigen en dat is natuurlijk vrij bijzonder als ze dan moeten gaan handhaven. Het is een beetje alsof je door de politie wordt betrapt op wildplassen, jou dan een boete geeft, en vervolgens naast je ook tegen een boom gaat plassen.

Het grootste probleem is dat de wetgeving die nu gehandhaafd gaat worden, eigenlijk al acht jaar geleden niet goed genoeg was om te handhaven. Toch wordt het nu wel als voldoende beschouwd, terwijl de arbeidsmarkt veel complexer is geworden, met meer stakeholders. Wat wij eigenlijk nodig hebben, is een nieuwe en duidelijke wet. De overheid werkt bijvoorbeeld al aan de VBAR, wat staat voor Verbetering Beoordeling Arbeidsrelaties. Dat geeft al aan dat zelfs zij vinden dat er iets moet veranderen."


Vraag: Welke maatregelen neemt GetJobsDone om zzp'ers te ondersteunen die opdrachten mislopen door de nieuwe regelgeving?

Antwoord:
"Bij GetJobsDone volgen we de wetgeving en berichtgeving op de voet. We blijven altijd in gesprek met opdrachtgevers om mee te denken over hoe zij binnen de kaders kunnen blijven opereren. Zodra er nieuwe overeenkomsten worden gepubliceerd en goedgekeurd door de Belastingdienst, zorgen wij dat deze direct in ons platform worden opgenomen.

Daarnaast zijn er bij nieuwe regelgeving, zoals de VBAR, uitzonderingen. Een voorbeeld daarvan is het minimumtarief voor zzp’ers van €33,- per uur, wat niet geldt voor mensen zonder onderneming of particulieren die zelfstandig opdrachten uitvoeren. Dit soort nuances zijn belangrijk voor onze gebruikers, en we zorgen ervoor dat ze goed geïnformeerd zijn.

We blijven dus flexibel en alert, zodat zzp’ers die via ons platform werken geen opdrachten mislopen."


Vraag: Hoe past skill-based hiring in deze nieuwe context van zzp-ontwikkelingen, en wat is de rol van GetJobsDone hierin?

Antwoord:
Skill-based hiring is een enorm belangrijke ontwikkeling. Het draait hierbij om het matchen van vaardigheden met taken, in plaats van de persoon of de functie centraal te stellen. Dit biedt een mooie oplossing voor veel van de problemen rondom schijnzelfstandigheid.

Door skill-based hiring in te zetten, maken organisaties het zichzelf makkelijker om verschillende mensen voor dezelfde of verschillende taken in te zetten. De kaders worden helderder: wat moet er precies gebeuren en welke skills zijn daarvoor nodig? Dit is iets waar wij bij GetJobsDone sterk op inzetten. Ons platform heeft een ingebouwd skills-cv, waarmee bedrijven beter kunnen matchen op basis van vaardigheden in plaats van vaste functies. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen bedrijven en zzp’ers zonder dat je in de valkuil van schijnzelfstandigheid trapt.”


Vraag: Welke trends zie je op de huidige arbeidsmarkt voor zzp’ers, en hoe speelt GetJobsDone in op deze veranderingen?

Antwoord:
"Wat we momenteel zien, is dat veel bedrijven huiverig worden om zzp’ers in te huren. Ze zijn bang voor juridische risico’s en denken daarom sneller aan het aanbieden van een dienstverband. Dat is begrijpelijk, maar onnodig als je goede afspraken maakt. Dit is waar wij bij GetJobsDone op inspelen. Wij bieden bedrijven een alternatief door gebruik te maken van ons platform, waardoor ze eenvoudig en flexibel zzp'ers kunnen inhuren zonder de hoge kosten en langetermijnverplichtingen van een dienstverband. De kwaliteit van de samenwerking staat centraal, niet de vorm van het contract.”


Vraag: Hoe kunnen bedrijven zich het beste voorbereiden op de wijzigingen in wet- en regelgeving rond schijnzelfstandigheid, en welke rol kan GetJobsDone hierbij spelen?

Antwoord:
“Voor bedrijven is het vooral belangrijk om zich goed in te lezen en op de hoogte te blijven van de veranderende wetgeving. Het kan nog wel even duren voordat er echte veranderingen doorgevoerd worden, omdat er veel andere prioriteiten zijn, zoals de huizen- en asielcrisis. De verwachting is nu dat er op zijn vroegst in 2026 een nieuwe wet zal zijn.

Voor de korte termijn is het belangrijkste dat bedrijven goed letten op de overeenkomsten die ze met zzp'ers afsluiten. Zorg ervoor dat er altijd een duidelijke overeenkomst is en dat de facturatie op orde is. Bij GetJobsDone ondersteunen wij bedrijven hierin door middel van advies, het opstellen van contracten en het verzorgen van de facturatie.”


Conclusie:
GetJobsDone ziet skill-based hiring en duidelijke contracten als de sleutel om de samenwerking tussen bedrijven en zzp'ers ook in tijden van strengere handhaving soepel te laten verlopen. Door zich proactief op te stellen, kunnen bedrijven en zelfstandigen flexibel blijven werken zonder het risico op schijnzelfstandigheid. GetJobsDone biedt de tools en het advies om deze samenwerking juridisch waterdicht te maken, zodat beide partijen zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is: de kwaliteit van het werk.

Relevante artikelen