Een burn-out wordt veroorzaakt door langdurige stress en/of spanning. Stress kan door allerlei factoren veroorzaakt worden en daardoor is de ene burn-out de ander niet. De klachten die bij een burn-out komen kijken, verschillen dan ook per persoon. Gemiddeld zit iemand met burn-out klachten 6 tot 8 maanden thuis. Zowel werkgever als werknemer zitten hier absoluut niet op te wachten. Daarom vertellen we je hoe een burn-out door (werk)stress voorkomen kan worden.
Burn-out door werkstress
Omdat iedereen van andere dingen stress ervaart, is een burn-out nooit helemaal te voorkomen. Maar toch is werkstress een van de veelvoorkomende vormen van stress die een burn-out veroorzaakt.
De meest voorkomende vorm van werkstress is met stip op 1 een hoge werkdruk. Daarop volgen te veel afleiding/prikkels en een onveilige werkomgeving. Een hoge werkdruk is goed voor de productiviteit en motivatie van werknemers, maar kan hen op den duur ook opbreken en zorgen voor te veel stress.
Overspannen arbeidsmarkt
We hebben te maken met een overspannen arbeidsmarkt. Dat houdt in dat er meer openstaande vacatures beschikbaar zijn, dan dat er werklozen zijn. Simpel gezegd: de vraag naar arbeid is groter dan het aanbod. Dit is een van de oorzaken van een hoge werkdruk. Werkgevers hebben namelijk moeite met het vinden van nieuw personeel, waardoor de werkdruk van huidig personeel oploopt. Deze situatie houdt al een tijdje aan en gaat naar waarschijnlijkheid alleen maar verder toenemen. Werknemers die hier stress van ervaren, gaan dit dus ook langdurig ervaren. Oftewel; een grotere kans op een burn-out.
Werkdruk verlagen
Maar hoe verlaag je nou de werkdruk als er simpelweg geen personeel bijkomt of te vinden is. Dit kan natuurlijk door een deel van de werkzaamheden te laten vallen, maar dit kan negatieve gevolgen hebben voor omzet of bedrijfsvoering. Een betere oplossing is het uitbesteden van bepaalde taken, waardoor eigen werknemers een minder hoge werkdruk ervaren. Dit kan onder andere door het inzetten van studenten. Studenten hebben gemiddeld 42 uur vrije tijd per week (CBS). Tijd die ze kunnen gebruiken voor het ontzorgen van jouw medewerkers! Bovendien kunnen studenten zo een mooi zakcentje bijverdienen en relevante werkervaring opdoen.
Studenten inzetten in jouw bedrijf
Studenten inzetten is een ideale oplossing voor dit veelvoorkomende probleem. Studenten zijn namelijk goedkoper, maar niet minder goed. Ze zijn de professionals van de toekomst en hebben een frisse blik omdat ze nog volop in de stof zitten.
Hoe vind ik geschikte studenten?
Op GetJobsDone staan meer dan 5.000 studenten ingeschreven. GetJobsDone is een platform dat bedrijven en studenten samenbrengt. Studenten gaan voor bedrijven aan de slag zonder (uitzend)contracten en op basis van fixed fee opdrachten. Zo betaal je de student niet per uur, maar voor de geleverde output. Uit de aanmeldingen op jouw opdracht selecteer je zelf een kandidaat die past bij de opdracht of jouw bedrijf. Beoordeel de student op basis van cv, motivatie en reviews. De student gaat voor je aan de slag en pakt de taken om waarmee ze jouw werknemers ontlasten.
Meer weten of heb je vragen? Neem contact op of plan een consult in, dan kijken we hoe we jouw organisatie en personeel kunnen ondersteunen met de inzet van studenten.